- پایش سلامت جسمانی
پایش سلامت جسم نیز یکی از وظایف مرکز بهداشت و درمان میباشد. احتمالاً شما نیز در بدو ورود به دانشگاه با عبارت پایش سلامت جسم مواجه شدهاید اما به جهت آشنایی بیشتر با این خدمت، موارد زیر را به اطلاع میرساند:
همه ساله طرح پایش سلامت جسم و روان برای ورودیهای جدید از سوی مرکز بهداشت و درمان (بخش سلامت جسمانی) و مرکز مشاوره (بخش سلامت روان) دانشگاه اجرا میگردد.
فرایند پایش سلامت جسم مشتمل بر دو بخش میباشد:
بخش اول: پاسخگویی به سوالات خود اظهار، که همه ساله عیناً از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و پس از انجام آخرین ویرایشها به دانشگاهها ابلاغ میگردد. این سوالات میبایست بر اساس اظهارات شخصی دانشجویان توسط ایشان تکمیل و در سامانه ثبت گردد.
بخش دوم: پس از تکمیل بخش پاسخگویی به سوالات، به صورت خود اظهار، مرحله نهایی تکمیل کارنامه سلامت جسم مشتمل بر اندازهگیری قد، وزن و فشار خون، بررسی وضعیت سلامت دندانها و بررسی وضعیت سلامت چشمها توسط همکاران بخشهای مختلف مرکز به انجام میرسد و در صورت نیاز فرد به پزشک جهت معاینات تکمیلی ارجاع داده میشود.
دقت داشته باشید که غربالگری با هدف درمان نمیباشد و هدف آن غربالگری و شناسایی مشکلات جسمی افراد است و دانشجو میبایست پس از اطلاع از وضعیت جسمی خود و در صورت وجود مشکل، شخصاً نسبت به پیشگیری یا درمان اقدام نماید.
همکاران مرکز بهداشت و درمان تا حد امکان مراجعین ورودی جدید را راهنمایی مینمایند.
نکات مهم:
- به دانشجویان ورودی جدید توصیه میشود حتما در طرح پایش سلامت جسم شرکت نمایند و مطمئن باشند که منافع این طرح که در تمام مراحل رایگان است در ابتدا متوجه خود دانشجو میباشد. بدیهی است هرگونه بیماری اولیه و یا مشکلات کوچک در صورت تشخیص به موقع، قابل درمان و جبران میباشد اما در صورت عدم شناسایی مشکلات جسمی و بی توجهی نسبت به آنها ممکن است در آینده منجر به مشکلاتی بزرگ گردند که تا آخر عمر فرد را درگیر خود نمایند.
- شرکت در طرح پایش همه ساله از سوی وزارت علوم برای ورودیهای جدید اجباری اعلام شده است.
- ایستگاههای مشاوره پزشکی
در این طرح با توجه به گروه هدف، برنامههایی یک روزه (یا کوتاه مدت) مشتمل بر دعوت از کارشناسان بیناییسنجی، بهداشتکاران دهان و دندان، مشاورین تغذیه و پزشکان با هدف ارئه خدمات مشاوره در امور پزشکی ارائه میگردد.
- اجرای طرح مکمل یاری
با هدف حفظ سلامت دانشجویان و بر اساس نتایج غربالگری در طرح پایش سلامت جسمانی که آمار هر ساله آن از سوی وزارت علوم در سطوح تخصصی اعلام میگردد، طرحی تحت عنوان مکمل یاری در دانشگاهها به اجرا در میآید که در آن بر اساس نیازهای گروه هدف در هر منطقه جغرافیایی از کشور، نیاز به انجام مکمل یاری بررسی و مکملهای مورد نیاز به دانشگاههای آن منطقه پیشنهاد میگردد. یکی از اصلیترین موارد مشاهده شده در سطح کشور کمبود ویتامین D در جوانان میباشد که جبران کمبود آن با مصرف قرص ویتامین D میباشد و به همین منظور این طرح در دانشگاه از دو سال گذشته به صورت ماهانه و هم زمان با توزیع غذا در سلفهای دانشجویی در بین دانشجویان توزیع میشود. در هنگام توزیع، کارشناس بهداشت نیز با حضور در سالنهای توزیع غذا پاسخگوی سوالات دانشجویان بوده نسبت به انجام مشاورههای لازم اقدام میکنند.