- بهداشت محیط، ایمنی و محیط زیست (HSE)
- آموزش
- کنترل، نظارت و ارزیابی
- مبارزه با آفات
مقدمه
دنیای بشریت و به ویژه انسان مدرن امروز به این نتیجه قطعی رسیده است که به طور یقین پیشگیری مقدم بر درمان است و بر همین اساس مرکز بهداشت و درمان دانشگاه صرفاً یک درمانگاه عمومی نبوده و خود را ملزم به پیشبرد امور بهداشتی و ارتقای سطح کیفی خدمات پیشگیرانه در دانشگاه میداند. بدیهی است در صورت عدم اهتمام به موقع در این مهم، هزینههای گزاف بعدی در زمینه درمان به افراد تحمیل خواهد شد.
اهم خدمات این بخش به شرح ذیل میباشد:
- آموزش
کارشناسان بهداشت در قالب واحد مهندسی بهداشت محیط سعی دارند در جهت ارتقاء سطح دانش در امور بهداشت محیط با بهرهگیری از سرفصلهای آموزشی مدون، به صورت مستمر به برگزاری دورههای آموزشی حضوری و غیرحضوری بپردازند. بستههای آموزشی مورد اشاره بر اساس نیازهای گروههای هدف تهیه و از سوی این واحد ارائه میشوند. عمده گروههای هدف در دانشگاه عبارتند از دانشجویان، اساتید، کارکنان و پرسنل خدمات.
یکی از اهداف مهم در اجرای برنامههای آموزشی، خوابگاههای دانشجویی میباشند که کارشناسان بهداشت علاوه بر تهیه محتواهای آموزشی، با حضور مستمر و پیوسته به امر آموزش چهره به چهره در خوابگاهها پرداخته و بر اساس نیاز گروههای هدف موارد لازم را آموزش میدهند.
تهیه محتواهای چند رسانهای نیز از دیگر خدمات آموزشی واحد مهندسی بهداشت در دانشگاه میباشد. در همین راستا چاپ بروشورهای آموزشی نیز در زمینههای مرتبط با سلامت و بهداشت از دیگر کارهای انجام شده از سوی کارشناسان بهداشت میباشد، که در دورههای مختلف به روز شده و در اختیار دانشجویان قرار میگیرد.
برگزاری برنامهها و مانورهای آموزشی نیز یکی دیگر از خدمات این بخش میباشد که در اجرای آن معمولاً، سازمانهایی نظیر جمعیت هلال احمر ایران، انجمن دیابت، انجمن هپاتیت، انجمن بیماران ام اس، انجمن هموفیلی و .... جهت آموزش دانشجویان با دانشگاه همکاری مینمایند. برگزاری مانورهای زلزله و یا اجرای طرح انتقال خون از جمله این برنامهها بوده که طی سالهای قبل با استقبال خوب دانشجویان مواجه شده است.
- کنترل، نظارت و ارزیابی
از دیگر خدمات این واحد کنترل، نظارت و ارزیابی مستمر از وضع کمی و کیفی در امور مربوط به بهداشت محیط به ویژه در خوابگاهها میباشد. تکمیل فرمهای الکترونیکی بازدیدهای بهداشتی، امتیازدهی کیفی از کارکرد نیروهای خدمات و انجام ارزیابیهای فنی در موارد مرتبط با بهداشت محیط خوابگاهها یکی از بخشهای مهم کار کارشناسان بهداشت میباشد.
با هدف ترغیب دانشجویان به رعایت هر چه بیشتر بهداشت، همه ساله طرحی تحت عنوان شناسایی اتاقهای نمونه بهداشتی خوابگاهها از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاههای کشور به اجرا در میآید که در این طرح دانشجویان داوطلب بر اساس آیتمهای اعلام شده، وضعیت بهداشت عمومی در اتاق خود را ارزیابی نموده و در صورت نیاز بهبود میبخشند و بر اساس میزان امتیازی که در این طرح کسب مینمایند اولویتبندی شده و در انتهای طرح به افراد منتخب، جوایزی اعطا میگردد.
نکات مهم:
- بر کسی پوشیده نیست که دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف که از نخبگان کشور هستند همواره باید پیشرفتهای علمی و درسی خود را در اولویت قرار دهند اما نمیشود این واقعیت را انکار نمود که "عقل سالم در بدن سالم است" و برای داشتن بدنی سالم، رعایت موازین بهداشتی در بالاترین حد از اهمیت میباشد.
- همکاری شما با کارشناسان بهداشت و ارائه تصویری صحیح و منطبق بر واقعیت از شرایط محل زندگی و تحصیل، به ایشان کمک خواهد کرد که کارشناسان با بهرهگیری از دانش و تجربیات خود، بهترین و کوتاهترین راه را جهت تأمین منافع شما در امر بهداشت ارائه نموده و از شما انتظار میرود که ضمن همکاری مستمر با ایشان، توصیههای کارشناسان بهداشت را به کار گرفته و به خصوص در خوابگاههای دانشجویی با همگرایی تمامی ساکنین اتاقها در رفع هر چه سریعتر مشکلات بهداشتی همکاری نمایید.
- هرگونه ارائه اطلاعات نادرست و یا عدم همکاری تمامی ساکنین اتاقها، منجر به طولانی و فرسایشی شدن روند حل مشکلات شده و گاهی حل مشکل را غیر ممکن مینماید.
- در زمان بازدید کارشناسان از اتاقهای شما حداکثر همکاری را با ایشان داشته باشید.
- کارشناسان بهداشت بر اساس جدول زمانبندی در خوابگاهها حضور دارند و شما میتوانید با برنامهریزی مناسب از زمان حضور ایشان در خوابگاهها حداکثر استفاده را برده و متولیان امر بهداشت و درمان را در وظیفه خطیر خود یاری نمایید. جهت اطلاع از جدول زمانبندی حضور کارشناسان بهداشت در خوابگاهها به سامانه med.sharif.ir مراجعه نمایید.
- مجموعه قوانین بهداشتی خوابگاهها پس از چندین جلسه کارشناسی تهیه و به تدریج در تمامی اتاقهای دانشجویان، پس از آموزش نصب میگردد. این قوانین در جهت تأمین منافع شما بوده و به کارگیری آنها را در محیط خوابگاه اکیداً توصیه مینماییم.
- در صورت بروز شرایط فوری و عدم حضور کارشناس بهداشت در خوابگاه، موضوع را با مسئول خوابگاه و یا مسئول شب در میان بگذارید.
مبارزه و دفع آفات
یکی دیگر از خدمات بهداشتی مرکز، مبارزه با آفات و حشرات موذی در خوابگاهها میباشد که از اهمیت بسیار ویژه برخوردار است.
بر اساس فرایندهای تعریف شده نماینده هر یک از اتاقهای خوابگاهها میتوانند ضمن اعلام گزارش وجود حشرات و آفات در اتاق خود و تکمیل فرم مربوطه، نسبت به درخواست مقابله با آفات اقدام نمایند، کارشناسان بهداشت پس از دریافت فرم مذکور ضمن مراجعه به اتاق و انجام بازدید کارشناسی از محل، مشتمل بر اتاق و در صورت نیاز اماکن اطراف اتاق اقدام نموده و پس از اعلام نظر کارشناسی، اقدامات لازم را به انجام میرسانند. بدیهی است در گام اول و تا جایی که امکان داشته باشد کارشناسان سعی خواهند نمود با استفاده از روشهای غیر تهاجمی نسبت به دفع آفت اقدام نمایند و در صورت لزوم و بر حسب مورد در اقدامات تکمیلی نسبت به انجام سم پاشی علیه آفت مورد نظر اقدام نموده و بر اساس پروتکلهای استاندارد، تا زمان رفع مشکل، اتاق مورد نظر را رهگیری مینمایند. بدیهی است جهت موفقیت کامل در اجرای برنامههای مورد نظر کارشناسان بهداشت، همکاری تمام ساکنین اتاق (و یا حتی اتاقهای اطراف) ضروری میباشد. به تجربه ثابت شده است که میزان موفقیت و یا عدم موفقیت در فرایند مبارزه با آفات، ارتباط مستقیم با میزان همکاری دانشجویان در به کارگیری توصیههای کارشناسان بهداشت دارد.
- شما میتوانید نکات مهم در ارتباط با فرایندهای بهسازی و سمپاشیهای موردی و دورهای و همچنین سایر اطلاعات تکمیلی را در سامانه med.sharif.ir ملاحظه نمایید.